Uitdagingen voor hoogbegaafde kinderen

(Creatief) hoogbegaafde kinderen hebben een leerstijl die volgens veel mensen afwijkt van regulier. Echter zie ik ook overeenkomsten: Alle kinderen willen gezien en gehoord worden. Ze ontvangen graag liefde en willen ondersteund worden in hun leerproces, zodat ze zich kunnen ontwikkelen als een authentiek persoon, die zich competent en autonoom voelt.

Maar zijn de interesses en emotionele uitdagingen ook hetzelfde van een intellectueel en artistiek kind?

Daar gaan de schrijvers van het boek “Leven met intensiteit” en “Intens, authentiek en vrij” dieper op in.

Dabrowski heeft een theorie ontwikkeld door zijn sterke interesse in de emotionele ontwikkeling van intellectueel en artistiek getalenteerde jongeren. Hun intensiteit, sensitiviteit en neiging naar emotionele extremen vielen hem in het bijzonder op.

In hun intensievere beleving, voelen, denken en verbeelden zag hij potentieel voor verdere groei (Dabrowski 1967,1972). Hij zag dat er innerlijke krachten aan het werk waren die aan de ene kant overstimulatie, conflicten en pijn veroorzaakten, maar aan de andere kant ook kinderen uitdaagden om een weg door de pijn, ruzies en onenigheden heen te zoeken.

In Dabrowski’s theorie worden er vijf hyperprikkelbaarheden genoemd. Te weten:
1. psychomotorisch
2. zintuiglijk
3. intellectueel
4. verbeeldend
5. emotioneel

Deze prikkelbaarheden worden met hun uitdagingen en mogelijkheden uitgewerkt. Het doel hiervan is dat er meer begrip komt voor de intensiteit van deze kinderen. Daarnaast worden er handvaten gegeven aan ouders, leraren en begeleiders.

Renata Hamsikova werpt in haar boek “Intens, authentiek en vrij” ook een blik op de hyperprikkelbaarheden en verwijst hierbij naar de theorie van Dabrowski. Daarnaast neemt ze je mee in de uitdagingen waar (creatief) hoogbegaafde kinderen tegenaan lopen in het dagelijks leven. Ook zij geeft handvaten om deze kinderen te kunnen ondersteunen.

Het komt er dus op neer dat de kinderen weer vertrouwen moeten krijgen in hun eigen mogelijkheden. Dit is onder andere te doen door echt te luisteren naar de kinderen.

Tijdens mijn begeleiding kom ik verschillende kinderen tegen die het vertrouwen in zichzelf zijn verloren en zich volledig aan hebben gepast aan het onderwijs. Door tijdens de begeleiding achter de interesses, gaven en talenten van de kinderen te komen en deze in te zetten tijdens het leren, komen deze leerlingen weer tot bloei.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *